Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile ‘borç limitini’ tartışıyor
McCarthy, Temsilciler Meclisi Başkanı olarak Biden ile yaptığı ilk görüşmenin ardından Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında konuştu. Biden ile görüşmelerinin iyi geçtiğini belirten McCarthy, borç limiti hakkında görüşmeye devam edeceklerinin sözünü verdiklerini söyledi.
McCarthy, Amerika’yı daha güçlü, daha sadık ve istikrarlı hale getirmek için müzakerelere devam edeceklerinin altını çizdi.
ABD için en büyük tehdidin “borç” olduğu görüşünü savunan McCarthy, ülkenin borcunun gayri safi yurtiçi hasılasından yüzde 120 fazla olduğuna dikkat çekti.
“Harcamalarda” sorun olduğuna işaret eden McCarthy, Meclis Başkanı olarak borç limitinin yükseltilmesinde “makul ve sorumlu” davranma sorumluluğunun bilincinde olduğunun altını çizdi, ancak gereksiz harcamalardaki artışın da gerekli olduğunu vurguladı. kaçınılmalıdır.
Meclis Başkanı McCarthy, görüşmede “gizli belgelerin” gündemde olup olmadığı sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.
Beyaz Saray’dan Kongre’ye çağrı
Konuyla ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden ve McCarthy’nin “samimi ve açık” bir görüşme yaptıkları bildirildi.
Açıklamada, Biden’ın Kongre ile “benzeri görülmemiş ve ekonomik açıdan felaket bir temerrüde” izin vermemenin ortak görevleri olduğunu aktardığı kaydedildi.
Amerikan halkının beklentisinin bu yönde olduğu belirtilen açıklamada, borç limitinin artırılmasının tartışmaya açık olmadığı ve herhangi bir koşula bağlanmaması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, Biden’ın Kongre liderleriyle bütçe açığının nasıl azaltılacağı ve milli borcun nasıl kontrol altına alınabileceği konusunda ayrı bir görüşmeyi memnuniyetle karşılayacağı da belirtilirken, Başkan ve Meclis Başkanı’nın bu konudaki görüşmelerini sürdürme konusunda mutabık kaldığı kaydedildi. .
borç limiti krizi
ABD’de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç sınırına ulaştı.
Borç sınırı veya borç tavanı, “ABD hükümetinin borçlarını ödemek için ödünç alabileceği para miktarının üst sınırı” anlamına gelir.
Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeni kazanan Cumhuriyetçiler, borç limiti müzakerelerinde önemli harcama kesintilerinden yana. Demokratlar ise borç limitini artırmakta ısrar ederken, Cumhuriyetçilerin makul harcamaları kısma tekliflerini reddediyor.
Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında çıkmaza giren borç limiti konusunun son birkaç aydır piyasaları sarsmasından endişe ediliyor. ABD’de resesyon beklentileri güçlenirken, borç limiti konusunda iki partinin hesaplaşması her zamankinden daha riskli.